Når man skal velge barnelitteratur for bruk i skolen er det viktig å tenke gjennom en del ting. Hva som er hensikten med å velge akkurat denne boken, kan det knyttes til et tema klassen holder på med, hva kan vi lære av historien, hvordan kan forskjellige barn bli påvirket av historien, passer denne boken seg for alle barna i klassen også videre. Jeg tror også det er viktig å prate om en bok etter man har lest den, for å se om vi har lært noe, kanskje hjelpe barna å knytte dem opp mot noe i deres liv eller noe vi holder på med på skolen, eller for å høre hvilke inntrykk barna sitter igjen med.
Ellers tror jeg det er viktig for lesemotivasjonen at man begynner med god, kvalitetes litteratur med én gang. Gjerne ha mange bøker tilgjengelige i klasserommet med forskjellige temaer og vanskelighetsgrader. Jeg leste for litt siden et intervju med en bibliotekar som sa at de barnebøkene som står utstilt med bildesiden frem er de som blir lånt ut mest! Derfor tenker jeg det kan være lurt å ha noen bøker "utstilt" på denne måten i klasserommet også. I praksis har jeg sett et eksempel på dette der læreren setter frem bøker langs en kant i klassens "sofakrok" som byttes ut etter hvilket tema de har om. Dette er for det meste fagbøker, men jeg tenker at noe lignende kunne jo også gjøres med sjønnlitterære bøker. Det kan være så enkelt som å sette frem "høstbøker" når det er høst også videre.
Jeg mener det er viktig for en lærer å sette seg godt inn i all slags barnelitteratur, både ny og gammel, for å lett kunne hjelpe elvene med å finne bøker som passer akkurat dem. Da kan man forhåpentligvis få alle til å bli glad i å lese, som jo er så viktig for lese- og skriveutviklingen, og ordforrådet!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar